Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τηλέμαχος Ευθυμιάδης


Ο Τηλέμαχος Ευθυμιάδης είναι μια εκπληκτική περίπτωση γιατρού. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα.  Κατά την κατοχή, οργάνωσε την πρώτη αντιστασιακή ομάδα στην γενέτειρά του και στη συνέχεια, διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε σαν γιατρός στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Μετά την εκκαθάριση των ελληνικών δυνάμεων την περίοδο 1943-1944, βρέθηκε με άλλους 20.000 Έλληνες σε αγγλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί η έλλειψη μέσων αλλά και η μελέτη των κειμένων του Ιπποκράτη τον οδήγησαν στο να χρησιμοποιεί τα φρούτα και τις τροφές για τη θεραπεία των ασθενών του.
Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Ελλάδα και άσκησε την Ιατρική μέχρι τον θάνατό του, αφιερώνοντας όλες του τις δυνάμεις στην αναβίωση και εφαρμογή της νέο-ιπποκρατικής αντίληψης της ιατρικής, την οποία προσπάθησε να διαδώσει με την καθημερινή ιατρική πράξη και λόγο.
Υπήρξε εκδότης του περιοδικού «Ζωή και υγεία» και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Ξεχωρίζει ο ογκώδης δίτομος «Μέγας Οδηγός Διατροφής και Θεραπείας» (Εκδόσεις βιβλιο…ΒΑΡΔΙΑ), στον οποίο περιγράφει αναλυτικά τη θεραπευτική δράση των τροφών και την αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ασθενειών με τη διατροφή.
Το επιστημονικό του έργο του συνεχίζει στη Θεσσαλονίκη η κόρη του Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου.
Είναι κρίμα να δίνουν όλοι οι γιατροί τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά να διδάσκονται και να εφαρμόζουν ελάχιστα τη θεραπευτική δύναμη των τροφών και την αφάρμακη Ιατρική, όπως την εξάσκησε ο Τηλέμαχος Ευθυμιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου