Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η φύση κάνει καλά τη δουλειά της: δύο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις



Μεταφέρω δυο πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις από το Science News, που δείχνουν λίγο πόσο η φύση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, αν την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της. Οι τροφές και τα βότανα μπορεί να μην έχουν την γρήγορη δράση των χημικών φαρμάκων στις οξείες περιπτώσεις, όμως δουλεύουν ήπια, συνεργιστικά και  χωρίς παρενέργειες. Δεν θεραπεύουν απλά, αλλά  χτίζουν έναν οργανισμό που δεν αρρωσταίνει. Χτίζουν έναν άνθρωπο σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά υγιή.

Να λοιπόν δυο καλά παραδείγματα:

Η παραδοσιακή ιατρική κάνει τα βακτήρια αντικολλητικά

Ένα κοινό συστατικό στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση ορισμένων βακτηρίων επάνω στη σιλικόνη, το καουτσούκ και άλλες πλαστικές επιφάνειες. Η ουσία, που ονομάζεται PGG, μπορεί να σταματήσει το σχηματισμό βακτηριακών αποικιών που ονομάζονται βιοφίλμ, ανακοίνωσε μια ομάδα ερευνητών από την Ταϊβάν στην επιθεώρηση  «Antimicrobial Agents and Chemotherapy» του Μαρτίου. Στην πραγματικότητα, χαμηλές συγκεντρώσεις αυτού του παραδοσιακού φαρμάκου μπορούν να μπλοκάρουν το 93 % της κατασκευής βιοφίλμ. Αυτές οι αποικίες σχηματίζονται  σε μια σειρά από επιφάνειες στα νοσοκομεία, μεταδίδοντας  λοιμώξεις στους ασθενείς. Το  PGG, το οποίο εξάγεται  από γεράνια, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για  μια καλή αντιμικροβιακή επίστρωση για καθετήρες και άλλες ιατρικές συσκευές.



Βακτήρια καταπολεμούν την  οδοντική πλάκα

Φιλικά βακτήρια που ζουν πάνω στη γλώσσα και τα μάγουλα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της συσσώρευσης της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Τα φιλικά βακτήρια, που ονομάζονται Streptococcus salivarius, μπορούν να σταματήσουν τα βακτήρια που συνδέονται με τη φθορά των δοντιών να τα επικαλύπτουν  σε μια οργανωμένη αποικία γνωστή ως βιοφίλμ. Η δυνατότητα των βακτηρίων αυτών  να  καταπολεμούν την  πλάκα προέρχεται από ένα ένζυμο διάσπασης της ζάχαρης που ονομάζεται FruΑ, αναφέρουν  ερευνητές από την  Ιαπωνία στην επιθεώρηση «Applied and Environmental Microbiology».  Όταν οι άνθρωποι τρώνε τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη, όπως τα φρούτα, τα βακτήρια παράγουν μεγάλη ποσότητα  FruΑ. Το Ένζυμο αυτό  τότε διασπά τα  σάκχαρα σε πιο εύπεπτα, αλλά κατά τη διαδικασία στερεί τα  βακτήρια που σχηματίζουν την  πλάκα από τις ουσίες που απαιτούνται για τη διαμόρφωση του  βιοφίλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου