Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η θαυμαστή ανακάλυψη του Δρ Kouchakoff


Το 1930, στο Ινστιτούτο Κλινικής Χημείας στη Λωζάννη της Ελβετίας
o Δρ Paul Kouchakoff  διεξήγαγε έρευνα για να διαπιστώσει την επίδραση της τροφής  στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρατήρησε πως αμέσως μετά την κατανάλωση μαγειρεμένων  φαγητών,   αυξάνονται πολύ και απότομα τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα του ατόμου  που τα κατανάλωσε. Αυτή η αύξηση  ξέρουμε ότι συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεχθεί «εισβολή» από μικρόβια ή χημικές τοξίνες, μια και τα λευκά αιμοσφαίρια είναι το πρώτο όπλο που ρίχνεται στη μάχη για την αντιμετώπιση των εισβολέων αυτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα  του Δρ Kouchakoff, τα συστατικά των μαγειρεμένων φαγητών αντιμετωπίζονται σαν τέτοιοι εισβολείς. Η έρευνα μάλιστα έδειξε ότι καμιά αύξηση των λευκοκυττάρων δεν συμβαίνει όταν κάποιος καταναλώσει ωμά φαγητά ή μαγειρεμένα σε θερμοκρασία μικρότερη από μια συγκεκριμένη «κρίσιμη» τιμή για κάθε τροφή.
Το φαινόμενο ονομάστηκε «πεπτική λευκοκυττάρωση» (digestive leucocytosis), και τις επόμενες δεκαετίες έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος των θεωρητικών της ωμοφαγίας. Ο Δρ Kouchakoff συνέχισε τις έρευνές του χωρίς όμως να προσθέσει πολλά στην ερμηνεία και τις συνέπειες του φαινομένου. Για άγνωστους λόγους, το αντικείμενο χωρίς να αμφισβητηθεί, δεν ερευνήθηκε και εγκαταλείφθηκε, ενδεχομένως γιατί δεν οδηγούσε σε κάποια εφαρμογή θεραπευτική ή φαρμακευτική. Φαίνεται πως παρόλο το συναγερμό, λίγο μετά από την κατανάλωση των μαγειρεμένων τροφών τα λευκά αιμοσφαίρια επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Άσχετα από την πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Δρ Kouchakoff, αυτό που μένει να κρατήσουμε απ’ αυτή την έρευνα είναι το βασικό της συμπέρασμα : οι μαγειρεμένες τροφές περιέχουν ουσίες που ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει άμεσα σαν φιλικές  ή αφομοιώσιμες. Η μετουσίωση των πρωτεϊνών, ο  πολυμερισμός και η οξείδωση των λιπών, η έντονη μηχανική και χημική προεπεξεργασία και η χρήση μη φυσικών προσθέτων και συντηρητικών υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Πρώτοι στη λίστα των τροφών που δημιουργούν πεπτική λευκοκυττάρωση οι συνήθεις ύποπτοι: ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες, επεξεργασμένα γαλακτοκομικά, τηγανιτά και υδρογονωμένα λίπη.  Δυστυχώς, ο τεχνικός πολιτισμός μας γλύτωσε από την πείνα για να μας οδηγήσει σε μια γενικευμένη επιδημία διατροφικών ασθενειών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου