Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο

Μπορεί ο πονοκέφαλος να αποτελεί μια από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες δικαιολογίες, η ημικρανία όμως είναι παγκόσμια μια από τις πιο συνηθισμένες νευρολογικές διαταραχές. Μόνο  στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω  30 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από αυτήν. Η εκτεταμένη προσβολή αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας, λόγω της τάσης της να μειώνει την ποιότητα της ζωής του ατόμου.
Αν και η αιτία είναι βαθύτερη, μια κρίση ημικρανίας μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, διαταραχές  ύπνου, ορισμένα φάρμακα, έντονα φώτα, συγκεκριμένα τρόφιμα αλλά και  από θόρυβο, άγχος ή κατάθλιψη. Τα συμπτώματα της ημικρανίας συνήθως είναι :
  • Μέτριος έως σοβαρός πόνος, που μπορεί να περιορίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού ή ενδέχεται να επηρεάζει και  τις δύο πλευρές
  • Πονοκέφαλος με αυξομειούμενη ένταση
  • Πόνος που επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα
  • Ναυτία με ή χωρίς έμετο
  • Ευαισθησία στο φως και στους ήχους

Η φλεγμονή είναι η βασική αιτία

Η βασική αιτία της ημικρανίας είναι η συγκέντρωση τοξινών στο νευροαγγειακό σύστημα και η επακόλουθη φλεγμονή στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων του συστήματος. Μια σειρά παρατηρήσεων ενισχύουν την αυτή τη θεώρηση. Έτσι,
·         Ο πόνος στην ημικρανία συνδέεται με  φλεγμονώδεις  κυτοκίνες  και μεσολαβητές.
·         Υπάρχει αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (C-RP, ένας βασικός  φλεγμονώδης βιοδείκτης) σε νεαρούς ενήλικες ασθενείς με ημικρανία.
·         Τα επίπεδα αρκετών φλεγμονωδών κυτοκινών είναι σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με ημικρανία σε σχέση με υγιή άτομα.
·         Η σχέση  μεταξύ του μονοξειδίου του αζώτου και των προσταγλανδινών συμβάλλει στην ένταση του πόνου. Σε φλεγμονώδεις  καταστάσεις, το μονοξείδιο του αζώτου και οι προσταγλανδίνες κυκλοφορούν ταυτόχρονα σε μεγάλες ποσότητες.
·         Κατά τη διάρκεια των κρίσεων  ημικρανίας, αυξημένα επίπεδα των προσταγλανδινών έχουν ανιχνευθεί στο αίμα και το σάλιο.
·         Οι φλεγμονώδεις παράγοντες  μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των κρίσεων  ημικρανίας

Η φλεγμονή συνδέει στενά την  ημικρανία, την παχυσαρκία και την κατάθλιψη.  Σύμφωνα με μια μακροχρόνια  μελέτη, τα άτομα με παχυσαρκία αντιμετωπίζουν πενταπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας καθημερινής κεφαλαλγίας σε σύγκριση με τα  κανονικού βάρους  άτομα. Πολλοί φλεγμονώδεις  μεσολαβητές που αυξάνονται σε παχύσαρκα άτομα είναι επίσης αυξημένα σε άτομα με ημικρανία. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παχυσαρκία σχετίστηκε με κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, διαταραχή πανικού και άπνοια ύπνου, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της ημικρανίας. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί επίσης με μια σειρά από σύνδρομα χρόνιου πόνου όπως η ινομυαλγία, η αρθρίτιδα, η ισχιαλγία και ο πόνος στον αυχένα.

Και πώς θεραπεύεται;

Από την κυρίαρχη τάση της ιατρικής των χημικών και των επεμβάσεων δεν προτείνεται καμία ουσιαστική  θεραπεία για την ημικρανία. Τα αναλγητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για να σταματήσουν τον πόνο μόλις αυτός έχει αρχίσει. Αυτά τα παυσίπονα δεν θεραπεύουν τους πονοκεφάλους, απλά δίνουν μια  πρόσκαιρη ανακούφιση. Δυστυχώς η χρόνια χρήση τέτοιων φαρμάκων συνήθως  προκαλεί πολλές παρενέργειες. Άλλωστε η κύρια παρενέργειά τους είναι η σοβαρή επιβάρυνση του ήπατος,  με συνέπεια την ανατροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου τοξίνωσης και κρίσεων ημικρανίας. Μια αντιφλεγμονώδης, υγιεινή και αποτοξινωτική διατροφή μπορεί πραγματικά να μειώσει δραματικά ή να εξαλείψει την ιδιαίτερα ενοχλητική αυτή κατάσταση, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η προσωπική μου εμπειρία έδειξε πως από την σχεδόν καθημερινή χρήση παρακεταμόλης για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, η Ιπποκράτειος αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας με οδήγησε στο να μην έχω χρειαστεί ούτε μισό χημικό χαπάκι τα τελευταία δυο χρόνια. Όταν ο οργανισμός είναι καθαρός, τρέφεται και ενυδατώνεται σωστά, οι πονοκέφαλοι μειώνονται μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους. Η μείωση της φλεγμονής βελτιώνει ομοιόμορφα την υγεία, και έτσι οδηγεί και στην  εξάλειψη της ημικρανίας.
Ακρόαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου