Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Καφεδάκι; Ή μήπως φλεγμονή;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της ελληνικής έρευνας για την υγεία και τη διατροφή «ΑΤΤΙΚΗ».  Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε το 2004 και μεταξύ των άλλων συμπερασμάτων συνέδεσε άμεσα την μέτρια έως υψηλή ημερήσια πρόσληψη καφέ με αυξημένους φλεγμονώδεις δείκτες όπως η Ιντερλευκίνη 6 (IL-6) ο Παράγοντας Νέκρωσης Όγκων- α (TNF-α), ο αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων (WBC) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η έρευνα διεξήχθηκε όπως λέει και το όνομά της στην Αττική (μια περιοχή που είναι 78% αστική και 22% αγροτική). Έτσι, σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ, οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από  200 ml καφέ την ημέρα  είχαν 50% υψηλότερη IL-6, 30% υψηλότερη CRP και 28% υψηλότερη TNF-α. Πέραν των άλλων προβλημάτων, η αυξημένη φλεγμονή συνδέεται άμεσα και με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το διαβήτη τύπου 2 αλλά και αυτοάνοσες ασθένειες.
Τα ευρήματα αυτά παρέμειναν σημαντικά ακόμη και μετά τον έλεγχο για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, τον δείκτη μάζας σώματος, τη φυσική κατάσταση, τη δραστηριότητα, και άλλες συμπαράγοντες.
Φαίνεται λοιπόν  ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της μέτριας έως υψηλής κατανάλωσης καφέ και την αύξηση της φλεγμονής. Η σχέση αυτή ακριβώς εξηγεί και  την επίδραση της αυξημένης κατανάλωσης καφέ στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου