Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ρόδι: το ρουμπίνι της υγείας

 Και μετά τα σταφύλια, τι μας φέρνει το φθινόπωρο; Μα τα ρόδια βέβαια.

Το καταπληκτικό αυτό φρούτο που παράγει η ταπεινή μα χαριτωμένη ροδιά, είναι το φρούτο της εποχής. Καθώς η ροδιά είναι ανθεκτικό, μικρό και όμορφο δέντρο, υπάρχει – ή μπορεί  να φυτευτεί - σε όλους τους ελληνικούς κήπους, ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες. Το θέαμα των κιτρινοκόκκινων φουσκωμένων καρπών ανάμεσα στα μικρά, σκουροπράσινα φύλλα είναι χάρμα οφθαλμών, οι δε σπόροι προβάλλουν ίδια ρουμπίνια από τα σκασμένα, ώριμα ρόδια.
Το ρόδι δεν έγινε τυχαία σύμβολο καλής τύχης. Είναι τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που αξίζει να καταναλώσετε όσα μπορείτε μέχρις ότου  τα βρίσκετε φρέσκα. Κι αν τα κόβετε από τη ροδιά σας, ακόμη καλύτερα.
Έτσι, οι σπόροι του ροδιού περιέχουν  βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως B3 (νιασίνη), Β5 (Παντοθενικό οξύ) και  B9 (Φολικό οξύ), αλλά και βιταμίνες C και Ε. Επίσης περιέχουν κάλιο και σίδηρο. Αν μασήσετε τους σπόρους θα πάρετε και σημαντική ποσότητα ινών.  
Είναι γνωστές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού. Μερικές έρευνες  δείχνουν ότι ο χυμός του έχει περίπου τρεις φορές την αντιοξειδωτική ικανότητα του πράσινου τσαγιού και κόκκινου κρασιού, χωρίς βέβαια τις παρενέργειες της τεϊνης και του οινοπνεύματος αντίστοιχα! Πέρα από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, το ρόδι περιέχει και μια σειρά από άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι φυτοχημικές ενώσεις  πολυφαινόλες. Ειδικότερα  περιέχει ανθοκυανίνες  που δίνουν στο ρόδι βαθύ κόκκινο χρώμα και  τανίνες που δίνουν χρώμα αλλά και την στυφή γεύση του. Εξαιρετική δράση έχει και η υδρολυόμενη τανίνη πουνικαλαγίνη, αλλά και το γνωστό και από τις φράουλες ελλαγικό οξύ που προέρχεται από τη διάσπαση της πουνικαλαγίνης.

Το ρόδι με τα  θρεπτικά συστατικά του μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή μια και έχει την ικανότητα να  μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και να συμβάλλει στην πρόληψη συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, μειώνοντας την οξείδωση της LDL (κακή χοληστερόλη). Η επιφερόμενη μείωση της φλεγμονής το κάνει πολύ αποτελεσματικό κατά της οστεοαρθρίτιδας, υπέρ της ενίσχυσης της ανοσοποιητικής λειτουργίας αλλά και καλό όπλο για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και άλλων μορφών καρκίνου. Επιπλέον βοηθά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης και στην προώθηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ακόμη πιο πέρα μπορεί να ενισχύσει τα ούλα, να μειώσει  την οδοντική πλάκα, να  απομακρύνει την ταινία και να καταπολεμήσει την διάρροια.

Για όλα αυτά λοιπόν, αλλά και για την σαν κόκκινο κρασί γεύση του, φάτε τους σπόρους, στύφτε και πιείτε το χυμό του ή χρησιμοποιείστε τους σπόρους στις σαλάτες ή το ρύζι δίνοντας γεύση, άρωμα και χρώμα. Μαζί με τύχη, τα ρόδια σίγουρα θα σας φέρουν και υγεία!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου