Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Το χρυσό μπαχαρικό καταπολεμά τον καρκίνο

Έχω ήδη γράψει για  τον κουρκουμά, το φθηνό, κίτρινο μπαχαρικό, αγαπημένο στην Ανατολή, βασικό συστατικό του κάρυ και μια από τις πιο ισχυρές αποτοξινωτικές και ηπατοπροστατευτικές τροφές. Να όμως που η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει και τις θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες του ευγενούς και πολύ πιο ακριβού κίτρινου κρόκου.

Ο κρόκος –ή σαφράν ή ζαφορά -  είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται  από τους στήμονες του  λουλουδιού Crocus sativus. Είναι αιώνες γνωστό και πολυιστορημένο, πολύτιμο για το όμορφο κίτρινο χρώμα που δίνει στα φαγητά αλλά και το ξεχωριστό άρωμά του. Εικόνες του συναντάμε σε τοιχογραφίες στα  Μινωικά Ανάκτορα. Χρησιμοποιείται σε όλο το κόσμο στην ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία και στη μαγειρική με πιο διάσημο πιάτο  την ισπανική παέγια. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στις μεσογειακές χώρες  και βέβαια και στην Ελλάδα. Θεωρείται  πολύτιμος γιατί φυτεύεται και συγκομίζεται με το χέρι και άρα έχει  δύσκολη και περιορισμένη παραγωγή, αλλά και γιατί  ήταν από παλιά γνωστές οι  θεραπευτικές ιδιότητές του.
Ο κρόκος έχει χρησιμοποιηθεί σαν θεραπευτικό  βότανο  για αιώνες. Οι  αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τις  φαρμακευτικές του ιδιότητες και καταπολεμούσαν μ’ αυτόν την αϋπνία και τα δυσάρεστα αποτελέσματα του μεθυσιού, οι δε Άραβες τον χρησιμοποιούσαν ως αναισθητικό. Παρόλα αυτά,  μόνο τα τελευταία χρόνια  έχει δοκιμαστεί στο εργαστήριο. Παλιότερες  έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ωφέλιμος  κατά της κατάθλιψης, της φλεγμονής, της απώλειας μνήμης και ως αντιοξειδωτικό. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπινα κύτταρα αποκάλυψαν μάλιστα ότι το σαφράν μπορεί να εμποδίσει ορισμένους καρκίνους παρόλο που ο μηχανισμός της αντικαρκινικής δράσης του δεν είναι  σαφής.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Hepatology διαπιστώνει ότι το σαφράν καταστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος σε ποντίκια και επιπλέον  αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπινων καρκινικών ηπατικών κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα επέλεξε να μελετήσει τον καρκίνο του ήπατος γιατί καρκίνοι που ξεκινούν  από άλλα όργανα, όπως του παχέος εντέρου ή του μαστού, συχνά καταλήγουν στο ήπαρ.
Στο πρώτο σκέλος της έρευνας, το χορηγούμενο στα ποντίκια  σαφράν  διατήρησε υπό έλεγχο την  πρωτεΐνη πολλαπλασιασμού των κυττάρων  Ki-67 και μείωσε άλλες ουσίες που σχετίζονται με βλάβες στο ήπαρ και με οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι αποτελέσματα της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ των ασταθών, δραστικών μορίων  που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και των αντιοξειδωτικών που τις εξουδετερώνουν. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων, κατάσταση πρόδρομη για τον καρκίνο.
Μια διαφορετική σειρά από δοκιμές σε ανθρώπινα ηπατικά καρκινικά κύτταρα αυτή τη φορά έδειξαν ότι το σαφράν αναστέλλει τη δράση των πρωτεϊνών  NF-kappa B, ιντερλευκίνη-8 και TNF-receptor 1, βασικών παραγόντων   της φλεγμονής και του πολλαπλασιασμού  των καρκινικών κυττάρων.

Χρωματίστε λοιπόν και αρωματίστε τις τροφές ή τα τσάγια σας με σαφράν, το χρυσό μπαχαρικό, πολύτιμο τόσο για την γεύση όσο  και για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου