Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ανοσοποιητικό, γαστρεντερικό και χλωρίδα: μια ενδιαφέρουσα -αν και αναμενόμενη- σχέση

Μια ζωτι­κής σημασίας λειτουργία του εντέρου είναι ο ρόλος του  ως φραγ­μός για την  απορρόφηση και την κυκλοφορία στο αίμα των μικροβίων, των τοξινών αλλά και των μακρομο­ρίων που δεν μπορούν να διασπαστούν και να αναγνωριστούν σαν τροφές. Ουσιαστικά, το έντερο είναι ένα σύνορο του οργανισμού με τον έξω κόσμο, όπως και η επιδερμίδα. Στη λειτουργία αυτή του εντέρου συνεπικουρούν οι ωφέ­λιμοι μικροοργανισμοί που φιλοξενεί και αποτελούν μέρος της χλωρίδας του. Εκτός από τη σύνθεση χρήσιμων συστατικών όπως ένζυμα και βιταμίνες, οι ωφέ­λιμοι αυτοί  μικροοργανισμοί ελέγχουν και την εξάπλωση των παθογόνων μυκήτων και βακτηρίων που επίσης συμβιώνουν στο έντερό μας.
Μια βασική αρχή της Ιπποκρατείου Διατροφής είναι πως  το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το γαστρεντερικό, μια και οι δύσπεπτες πρωτεΐνες και οι τοξίνες που λαμβάνονται από τη διατροφή αντιμετωπίζονται σαν εχθροί, όπως ακριβώς και οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί. Η κυκλοφορία τους στον οργανισμό – αρχής γενομένης από τον γαστρεντερικό σωλήνα - ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και εκκινεί την ανάπτυξη φλεγμονής. Όταν αποσοβείται ο κίνδυνος από τους εξωτερικούς εχθρούς –μικροοργανισμούς ή πρωτεΐνες-  το ανοσοποιητικό σύστημα σταματά τον  αμυντικό του ρόλο και  σε συνεργασία με τα άλλα κύτταρα συντελεί στη ρύθμιση των λειτουργιών  του σώματος.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Medicine έρχεται να επιβεβαιώσει τη βασική αυτή αρχή και να τονίσει τον ρόλο του εντέρου και της φυσιολογικής χλωρίδας του στην υγεία και την αρμονική λειτουργία του οργανισμού. Κατά την έρευνα αυτή που εκπονήθηκε από τον Andrey Morgun και τους συνεργάτες του στο Oregon State University, εντοπίστηκε  και αναλύθηκε μια  τριαδική αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος, του εντερικού επιθηλίου και της  μικροχλωρίδας του εντέρου. Η ομάδα ανακάλυψε  ότι τα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού  παράγουν το αντίσωμα Ανοσοσφαιρίνη-Α (IgA), το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την απορρόφηση του λίπους. Η IgA επίσης επιτρέπει στα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος να διατηρούν μια υγιή σχέση με τη φιλική χλωρίδα του εντέρου. Με ένα περίεργο τρόπο, σε περίπτωση απουσίας των Β-κυττάρων του ανοσοποιητικού ή του αντισώματος Ανοσοσφαιρίνη Α(IgA), και με την παρουσία της μικροχλωρίδας, του εντερικό επιθήλιο προωθεί τον  δικό του προστατευτικό μηχανισμό, αναπροσαρμόζοντας  τις   ανοσοποιητικές αντιδράσεις και ταυτόχρονα τις  μεταβολικές του λειτουργίες. Αυτή η αλλαγή στην εντερική λειτουργία οδηγεί σε δυσαπορρόφηση των λιπιδίων και μειωμένη εναπόθεση του λίπους στο σώμα. Η δικτυακή ανάλυση αποκάλυψε την παρουσία δύο διασυνδεδεμένων δικτύων  γονιδίων των επιθηλιακών κυττάρων, ένα εκ των οποίων  διέπει το μεταβολισμό των λιπιδίων και το άλλο τη ρύθμιση της ανοσίας. Τα γονίδια αυτά εκφράζονται  αντιστρόφως. Πρότυπα γονιδιακής έκφρασης σε βιοψίες εντέρου από άτομα με κοινή μεταβλητή  ανοσοανεπάρκεια ή με λοίμωξη HIV και εντερική δυσαπορρόφηση ήταν πολύ παρόμοια με αυτά των ποντικών Β με ανεπάρκεια Β- κυττάρων του ανοσοποιητικού, που παρέχει μια πιθανή εξήγηση για μια γνωστή αλλά εν πολλοίς   αινιγματική υφιστάμενη σχέση μεταξύ της ανοσολογικής ανεπάρκειας και ελαττωματικής απορρόφηση των λιπιδίων στους ανθρώπους. Αινιγματική βέβαια για όσους αρνούνται να παρατηρήσουν τη φύση και να κατανοήσουν τις αρχές της Ιπποκρατείου πρόληψης και θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου