Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ένα ανατρεπτικό βιβλίο: Survival of the sickest

Διάβασα το  εξαιρετικά  ενδιαφέρον βιβλίο του Δρ. Sharon Moalem με τον προκλητικό τίτλο «Survival of the sickest». Ο  Δρ. Moalem πέρα  από τον γενικό στόχο του - που αναφέρω στη συνέχεια - ενισχύει σημαντικά και αναδεικνύει τον ρόλο της επιγενετικής, της μεταβίβασης δηλαδή επίκτητων  χαρακτηριστικών από γενιά σε γενιά όχι με μετάλλαξη του γονιδιώματος, αλλά με αλλαγές στον τρόπο μεταγραφής του DNA. Η εκδίκηση του Lamark λοιπόν, αν και από παρεξήγηση αποδόθηκε σ΄αυτόν η θεωρία αυτή. Να θυμίσω ότι ακριβώς στην επιγενετική στηρίζεται και η ανατρεπτική και «φρουτοφαγική» θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη του “Left In The Dark”, που αναφέρω σε παλιότερη δημοσίευση.

Διαβάστε λοιπόν το βιβλίο και ανακαλύψτε γιατί οι θανατηφόρες ασθένειες εμπεριέχονται  στον γενετικό μας κώδικα αλλά και βρείτε  τις απαντήσεις σε προκλητικές ερωτήσεις, όπως:

* Μπορεί κάποιος άνθρωπος να  σκουριάσει μέχρι θανάτου;
* Μπορεί τα γυαλιά ηλίου να προκαλέσουν εγκαύματα;
* Γιατί έχουμε συχνουρία με το κρύο;
* Τι σχέση έχει ο διαβήτης με την εποχή των παγετώνων;
* Μπορεί το τεχνητό μαύρισμα  να μειώσει τη χοληστερίνη;
* Ποιοι μεθούν πιο γρήγορα-οι Ευρωπαίοι ή Ασιάτες; Και γιατί;
* Γιατί οι Αφρο-Αμερικανοί είναι πιο επιρρεπείς στην υπέρταση;

Το βιβλίο «Survival of the sickest» αποκαλύπτει τις απαντήσεις σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις καθώς αποκαλύπτει τις καταπληκτικές συνδέσεις μεταξύ της εξέλιξης, των ασθενειών και της  ανθρώπινης υγείας. Ανατρέπει τα υφιστάμενη κατανόηση των ασθενειών  και μας προκαλεί να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το σώμα μας, την υγεία και τη σχέση μας με κάθε άλλο όν στη γη - από τα φυτά και τα ζώα μέχρι  τα έντομα και τα βακτήρια.

Αυτό το αποκαλυπτικό βιβλίο εξηγεί πως όταν θεωρούμε  την εξέλιξη από απόσταση, πολλές ασθένειες είναι πραγματικά περίπλοκες ευλογίες και όχι απλά κατάρες. Το βιβλίο απαντά στα αινίγματα πίσω από πολλές ασθένειες που φαίνεται να είναι ανεξήγητα συνδεδεμένες με τον γενετικό μας κώδικα, αρχής γενομένης με το μεγαλύτερο αίνιγμα από όλα αυτά: Αν η φυσική επιλογή υποτίθεται πως μας βοηθά  να απαλλαγούμε από επιβλαβή γενετικά χαρακτηριστικά, γιατί είναι τόσο συνηθισμένες οι κληρονομικές ασθένειες;
Πέρα από το τρομερά ενδιαφέρον θέμα, η εμπλοκή του κειμενογράφου των λόγων του Bill Clinton στην συγγραφή κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο διασκεδαστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου